Hulp bij seksueel misbruik
Wat kan muziektherapie bijdragen aan het helen van seksueel misbruik?
Muziektherapie is een non-verbale therapie. Verstand hebben van muziek of ervaring met muziek is niet nodig. Muziektherapie werkt op het niveau van het beleven. Het is niet altijd mogelijk om gevoelens te verwoorden. Daarom kan muziek directer en dieper werken dan verbale therapie.
Zowel vroeger als nu spelen muziek en zang een rol bij communicatie om te troosten, het nodigt uit gevoelens tot uiting te brengen, van rouw en pijn, maar ook van vreugde en verbondenheid.
Muziektherapie versterkt en harmoniseert het gevoelsleven en geeft ondersteuning bij het op elkaar afstemmen van de 3 gebieden denken, voelen en willen. Ook kan het stimuleren om tot aktie te komen. Muziektherapie kan lichaam, ziel en geest verbinden, waardoor een proces van gezond lichaamsgevoel en positieve zelfervaring op gang kan worden gebracht.
Het contact met het lichaam kan versterkt worden door resonantietherapie (het voelen van de resonantie van het instrument op je lichaam bevordert het lichaamsbewustzijn, geeft de ervaring van begrenzing en het vitaliseert) Ook is de combinatie met bewegen behulpzaam. Je stem zingend laten horen, kan je zelfvertrouwen versterken. Ook als je niet (meer) zingen kunt, is dat te her-/veroveren.
Toonsoort, ritme en instrumenten hebben een verschillende uitwerking en kunnen individueel ingezet worden om bepaalde processen te stimuleren. Daarnaast heeft muziek een sociale en communicatieve functie. Hiermee kunnen sociale ontmoetingen en processen geoefend worden. Zoals bijv. het leren omgaan met begrenzen.
De therapie kan zich richten op de regie over het eigen leven te (her)krijgen en het Ik te versterken, zodat zelfvertrouwen en zelfrespect groeit en het nemen van eigen, bewuste besluiten tot de vaardigheden kunnen gaan behoren.
Na een kennismaking met verschillende instrumenten stellen de therapeut en de betrokkene samen het behandelplan op, afhankelijk van het doel van de therapie.
Muzikale gezinssculptuur
Als iemand er aan toe is om zicht te krijgen op de familiestructuur is een muzikale familie-opstelling mogelijk. Jack Verburgt heeft deze werkwijze ontwikkeld. Hij noemt het 'Muzikale gezinssculptuur'.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Eerst zoek je een instrument uit dat het beste bij de betreffende personen past. Dat is al een heel proces. Vervolgens ga je aangeven hoe de opstelling moet zijn: zit moeder in een hoekje of in het midden? Enz. En dan mag je aangeven hoe het instrument bespeeld moet worden.
Jack: "Door de instrumenten te gaan bespelen worden de betrekkingen in dat gezin hoorbaar en zichtbaar en komt de bijbehorende emotionele lading naar boven.
De werkvorm biedt mogelijkheden om te komen tot inzicht in de achtergrond van de eigen problematiek en een nieuwe kijk op de eigen sociale realiteit c.q. de betekenisvolle relaties. Van daaruit kunnen concrete veranderingen worden doorgevoerd. Veranderingen komen tot stand door de wisselwerking van doen, denken en voelen."
Samen Helen lotgenotengroep
Balans-Muziek organiseert jaarlijks een Samen Helen lotgenotengroep
Deze vorm van samen zijn en helen van seksueel misbruik is ontwikkeld door Ivonne Meeuwsen. In het hele land zijn verschillende groepen gestart voor overlevers van seksueel misbruik.
Het doel van de 'Samen helen' bijeenkomsten is om mensen die seksueel misbruikt zijn een laagdrempelige manier te bieden waarop ze (een deel van) hun proces zelfstandig kunnen oppakken. Delen is helen, zegt men wel, echter alleen maar je verhaal delen is niet voldoende. Ervaren dat je niet alleen bent, dat je ergens bij hoort én dat je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan het proces van de ander, is onderdeel van de ervaring van 'Samen helen'. Een belangrijke meerwaarde, want van waarde zijn voor anderen is een essentiële levensbehoefte. De groep gaat mét elkaar in proces.
Lees hier meer over ‘samen helen’...
Om te helen is tijd nodig en ééns per maand een dagdeel van 3 uur bij elkaar komen, is in de praktijk een goede frequentie gebleken. Een jaar lang, omdat je dan werkelijk ergens kunt komen met elkaar. De thema's staan van te voren vast. De volgorde kan op verzoek van de groep gevariërd worden. Soms is een thema actueel voor de deelnemers en als er dan nog een half jaar op moet wachten, is de actualiteit voorbij. Het vaste aanbod aan thema's is als volgt:
- Je eigen verhaal vertellen
- Omgaan met onbegrip en ongeloof
- Afweermechanismen
- Redenen om te helen
- Boosheid
- De relatie met de dader
- Hoe bouw je een ondersteunend netwerk op?
- Rechtszaak, ja of nee?
- Liefde en intimiteit
- Familie
- Een (nieuw) leven opbouwen
- Vergeving?
De thema's zijn gebaseerd op het boek Helen van seksueel misbruik van Ivonne Meeuwsen.
De groepsgrootte is minimaal 5, maximaal 8 personen.
De kosten zijn € 240 voor alle bijeenkomsten, in 1 x betaald, dan krijg je het boek er gratis bij.
Locatie:
Gerard Doustraat 91
9718 RH Groningen
Tijd: van 10.00 tot 13.00 uur op de laatste oneven vrijdag van de maand, behalve september of oktober, afhankelijk van mijn jaarlijkse werkbezoek aan de Kaukasus.
Zodra er genoeg opgaves zijn, kunnen we van start.